LÉLEKHEGEDŰ KONCERTMEDITÁCIÓ

A hegedűmet 432 Hz-es "a" hangra hangolom, ami gyógyító frekvencia, egybecseng az univerzum rezgéseivel, és föld alaprezonanciájával. Gyógyítja a környezetet, az állatokat, a vizeket, az embereket.

A működésem elsődleges célja, amit már nyolc éves koromban megfogalmaztam, hogy a zenémmel, amikett improvizálok és írok, az embereket Istenhez emeljem, hozzá vezessem őket. Másodlagosan, hogy az emberek érzelmi, szellemi támogatást kaphassanak a spirituális útjukon a belső béke és elégedettség elérésében.
Szeretném gyógyítani a környezetemet is ezekkel a zenei sugallatokkal.

Emellett az emberek szép és különleges, nem mindennapi zeneként is hallgathatják a koncertjeimet.

Pár szó a szakmai hátteremről:

A Liszt Ferenc Zeneakadémián végeztem 1995-ben.

Díjak:

  • 1. helyet értem el a Boss Loop Station Világbajnokság
    Kelet-európai döntőjében.
  • 3. lettem a Boss Loop Station Világbajnokság Los-Angeles-i
    döntőjén.
  • 1. díjat kaptam az Országos Szolfézs és Népdaléneklési Versenyen.
  • 3. helyet szereztem meg a Koncz János Országos Hegedűversenyen.

Első hegedűsként turnéztam a világhírű Al Di Meolával, a Jethro Tull együttessel, részt vettem Ennio Morricone nagysikerű európai turnéján is.

A Lélekhegedű koncertmeditáció előadás feszegeti a hagyományos koncertek határait. A zene stílusa valamelyest eltér az európai szokásoktól. Szerkesztésében és hangkészlet használatában inkább rokon az indiai rága gondolkodás módjával, de úgy, hogy ugyanakkor mégis bőven föllelhetők benne európai zenei tradíciók.

A zenéket egyedül játszom elektromos hegedűn effekt pedálokkal és egy looperrel (lábbal irányítható felvevő, és a felvételt egyből visszajátszó effekt pedál). Ezzel a hangzás és a darabok, improvizációk szerkezete összetettebbé válik, és többszólamű zenék jönnek létre.

Van egy pár főbb jellemző, ami miatt  ez a zene eltér az általában hallható meditációs, relaxációs hegedű zenékhez képest.

1. Egyedül adom elő.

Ez az információ annak fényében nyer értelmet, hogy nem használok zenei alapot, ennek ellenére a zenék néha nagyon sok szólamúak. A hallgatóság többször megjegyezte, hogy úgy érzékelték, mintha egy nagyzenekar állt volna előadás közben a színpadon, holott csak egyedül voltam ott.

A zenékben elhangzó minden egyes hangot én szólaltatok meg valós időben a hegedűm és a looper pedál segítségével.

2. A=432 Hz.

A zenéket a nyugodtabb, lágyabb hangzást eredményező, a Föld alap rezonanciájához pontos felharmonikusként viszonyuló, azzal összhangban lévő 432 Hz-es "A" hangra hangolt hegedűn adom elő. Ez a frekvencia szűkebb természeti környezetünkkel, és az univerzum rezgéseivel is egybecseng, amelyet tudományos kísérletek is bizonyítanak. Jó hatással van a fizikai és a pszichés állapotunkra. Gyógyító frekvencia.

3.  Különleges mély hangok.

A hegedű hangterjedelménél mélyebb hangokat egy kivételes minőségű, többszólamúságot érzékelő oktáv generátor állítja elő a hegedű saját hangjaiból.

4. Hosszú hangok.

Különleges és erre a zenére jellemző a megszokottnál hosszabb ideig kitartott, mégis élettel teli hangok használata.

5. Nyugodt meditálási lehetőség.

A Lélekhedű meditációkra jellemző dallamok nem zavarják meg az elme belső utazását, ugyanakkor képesek irányítani a hangulat változásait, ami aktív relaxációra ad lehetőséget. A koncerthallgató vagy vissza tudja irányítani a figyelmét a középpontba helyezett gondolatra, tárgyra, vagy új szempontok alapján tudja megfigyelni a  szellemi, vagy fizikai környezetét, vagy saját magát, belső folyamatait.

6. Intonáció

A hangokat az akusztikus felhangrendszer törvényei alapján intonálom, ami azt jelenti, hogy nagyon természetes a hangzás, nem zavarja az összehangzó hangközöket az egyenletesre intonált, de végeredményben minden esetben kicsit hamiskás kiegyenlített finomhangolás.

7. Hosszú zengés

A darabok komponálásában és improvizálásában nagyon fontos szempont a nagy zengésű és széles tér. A darabokat ideális esetben egy barlang, cseppkőbarlang nagytermében, vagy egy bazilikában képzelem el, ahol nagyon hosszú a lecsengés. Ilyen akusztikai környezetben nagyon jól ki lehet használni a hangok hosszú továbbúszását. Ugyanakkor nagyon kell vigyázni, hogy más elveket használjak az improvizációban és komponálásban, mint az európai zenei gyakorlat, hiszen ebben a térben az ilyen zenék összemosódnak. Számomra pont ez a feladat jelenti az örömteli kihívást.

Az általánosan rövidebb lecsengésű termekben ezt a térhangzást egy nagyon jó minőségű zengető téreffektprocesszorral generálom. Egy hangerősítő rendszert csak annak a szolgálatában használok, hogy a zengető hangja a terem hátsó falára verődjön, és onnan a terembe visszatérve azt az érzetet keltse, hogy egy hatalmas katedrálisban, vagy cseppkőbarlang "nagytermében" ülünk.